top of page

Amerika | Green Card Başvurusu


Amerika Birleşik Devletleri bayrağı

Green Card Ne Demek?

Green Card İngilizce'de Yeşil Kart anlamına gelmektedir. Amerika Green Card'ların 1976'dan önce yeşil renkte olmasından ötürü tüm dünyada bu şekilde biliniyor. Günümüzde verilen abd green card ise açık pembe renge sahiptir.

Green Card Nedir?

Green Card bir göçmen vizesidir ve sahibine Amerika'da oturma, çalışma ve isterse iş kurma hakkı tanımaktadır. ABD Green Card Amerika'da oturma izni ve çalışma izni yerine geçer. Amerika'ya yerleşmenin en kolay yoludur.

Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?

Green Card başvuru yapmadan önce hangi yolu kullanmak istediğinizi bilmelisiniz:

  • Aile Yoluyla - Eğer eşinizin Amerika Green Card'ı varsa sizin ve bekar çocuğunuz için Green Card başvurusu yapabilirsiniz.

  • Evlilik Yoluyla - Evlendiğiniz kişi Amerikan vatandaşıysa kısa sürede Green Card sahibi olabilirsiniz.

  • İş / Yatırım Yoluyla -EB1, EB2, EB3, EB4 ve EB5. Bunların ilk üçü (EB1, EB2 ve EB3) uluslararası şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan veya tecrübeli, yetenekli, yüksek lisans sahibi (profesör, araştırma görevlisi) kişilere veriliyor ve genelde Amerika'da bir sponsorunuzun olmasını gerektiriyor. EB4 ise çok özel çalışanlara verilen bir Green Card türü. EB5 ise ABD içinde yatırım yapmanız kaydıyla veriliyor.

Eğer yukarıda bahsi geçen yollar size uzaksa çekiliş yoluyla verilen Green Card başvurusu yapabilirsiniz

ABD her sene çekiliş yoluyla dünya genelinde green card başvurusu yapan 50.000 kişiye oturma ve çalışma hakkı, diğer adıyla Amerika Green Card veriyor. "Peki Amerika neden böyle bir uygulama yapıyor?" sorusunun cevabı ise Amerika'nın geçmişiyle alakalı. Amerika göçmenler tarafından kurulmuş bir ülke olmasından ötürü gurur duyuyor ve etnik, dil, din çeşitliliğinin ülke için zenginlik olduğuna inanıyor. Bu sebeplerden ötürü ABD her yıl farklı ülkelerden sınırlı sayıda yabancıya Amerika Green Card vererek kalıcı statüde yaşama imkanı tanıyor.

Çekilişten Green Card Çıkma İhtimali Nedir?

Ücretsiz olarak başvurabileceğiniz Green Card çekilişleri her sene yapılıyor. Her ülke için belirlenen bir kota var ve her ülkeden sınırlı sayıda Amerika Green Card veriliyor. Geçmişte çok fazla göçmenin geldiği bazı ülkelerden gelen başvurular ise kabul edilmiyor. Kotaların ne olduğu kimse tarafınca bilinmiyor. Ancak hiçbir ülkeye toplam kotanın %7'sinden fazlası verilmediği paylaşılan resmi bilgiler arasında.

Bu linkteki resmi istatistiklere bakılırsa 2017 yılında Türkiye'den yaklaşık 204.729 bireysel Green Card başvurusu yapılmış (dolaylı başvuru (eş ve çocuk) ile bu rakam 409.629 kişiye ulaşıyor). Aynı yıl içinde Türkiye'den 4390 kişiye Amerika green card çıkmış. Buna göre Türkiye'den green card başvurusu yapan bir adaya Green Card çıkma olasılığı, kota ve başvuru sayılarına göre bağlı olarak, %1-2 civarında gibi gözüküyor. Şansınızı artırmak için eşiniz de green card başvuru yapabilir ve böylece şansınızı iki katına çıkarabilirsiniz.

Green Card Başvuru Yapmak için Nelere İhtiyacım Var?

Green Card başvurusu yapmanız en fazla 15 dakikanızı alır ve herhangi bir ücret ödemenizi gerektirmez. Tek yapmanız gereken yaklaşık 14 soruluk bir formu doldurmak ve güncel bir vesikalık fotoğrafınızı online yüklemekten ibaret.

Son Yazdıklarımız
bottom of page