top of page

2018'de Kanada Vatandaşlığı İçin Yerine Getirilmesi Gereken Şartlar


Kanada'da okyanus kenarında küçük bir kasaba
Kanada'da küçük bir kasaba

Kanada hükümeti göçmen sayısını artıracak uygulamaları her geçen gün hayata geçirirken, aynı zamanda göçmenlikten vatandaşlığa geçiş yapmak isteyenlerin hayatını kolaylaştırmak için de birçok adım atıyor. Bunlardan en önemlisi ise geçen sene C-6 adı altında kanunlaşan değişikliklerdir.

Yeni uygulamalara göre binlerce göçmen ve aileleri yani Kanada oturma izni sahibi olanlar artık çok daha kısa sürede Kanada vatandaşlığına geçme imkanı bulacak. Bir başka deyişle Kanada vatandaşlık başvurusu 2018 yılı itibariyle daha kolay hale geldi.

Bu değişikliklerin bizleri yakından ilgilendiren kısımlarını özetleyelim:

Kaç Senede Kanada Vatandaşı Olabilirim? Eski Uygulama #1: Kanada vatandaşlığı başvurusu yapanların başvuru yapmadan önceki 6 yılın 4 yılını fiziken Kanada'da geçirmiş olmaları gerekiyordu.

Yeni Uygulama #1: Kanada vatandaşlığı başvurusu yapmadan önceki 5 yılın 3 yılını Kanada'da fiziken geçirmiş olmak artık yeterli hale geldi.

Kanada Vatandaşlığı için Kanada'da vergi ödemek şart mı? Eski Uygulama #2: Vatandaşlık başvurusu yapanların son 6 yılın 4 yılı Vergi mevzuatına uygun şekilde vergi beyannamesi vermeleri şart koşulmuştu.

Yeni Uygulama #2: Artık Kanada vatandaşlığı başvurusu yapmak için son 5 yılın 3 yılı vergi beyannamesi vermiş olmak başvuru yapmak için yeterli.

1 Sene içinde Kanada'da fiziken kaç gün bulunmalıyım?

Eski Uygulama #3: Kanada vatandaşlığı için başvuru yapacak olanların son 6 yılın 4 yılında en az 183 gün/yıl Kanada'da geçirmiş olmaları gerekiyordu.

Yeni Uygulama #3: 183 günlük sınır kaldırıldı. Böyle bir uygulama kalmadı. Sadece bu değişiklik sayesinde bile Kanada vatandaşlık başvurusu 2018 yıl itibariyle daha rağbet görecek gibi gözüküyor.

Süresiz oturma izni almadan önce Kanada'da geçirdiğim süre vatandaşlık için gereken süreye dahil mi?

Eski Uygulama #4: Daimi oturma izni almadan önce Kanada'da geçirdiğiniz zaman vatandaşlık almanız için gerekli süreye dahil edilmiyordu.

Yeni Uygulama #4: Kanada vatandaşlığı için başvuranlar Kanada'da geçici ikamet izni ile Kanada'da geçirdikleri her günü yarım gün sayarak ve toplam 365 günü aşmayacak şekilde gün hesabına ekleyebilirler.

Kanada Vatandaşlığı için gereken resmi dil ve genel bilgi zorunluluğu hangi yaş aralığını kapsıyor?

Eski Uygulama #5: 14 ila 64 yaş aralığında olan Kanada vatandaşlığı başvurusunda bulunan adayların resmi dil ve Kanada ile genel bilgiler konusunda testten geçmeleri gerekiyordu.

Yeni Uygulama #5: Kanada vatandaşlığı başvurusu yapanlar için dil ve genel bilgi sınavı sadece 18 ila 54 yaş aralığında olanlar için geçerli olacak.

Kanada vatandaşlık başvurusu 2018 yılı itibariyle Kanada oturma izni ile Kanada'da ikamet edenler için çok daha kısa sürede tamamlanacak.

Not: Şunu belirtmeliyiz ki, yukarıda değindiğimiz ve göçmenlik yasaları ile ilgili değişikliklerden daha fazlası Kanada Parlamento'sundan geçti. Ancak biz sadece çoğunluğu ilgilendiren maddelerine burada değindik.

Son Yazdıklarımız
bottom of page