top of page

İspanya | Golden Visa'ya Türkiye'den bugüne kadar kaç kişi başvurdu?

barcelona las ramblas

Daha önceki bir yazımızda değindiğimiz Golden Visa, İspanya'nın bulunduğu ekonomik dar boğazdan çıkmak için İspanya'da belirli bir tutar üzerinde yatırım yapan yabancılara süresiz oturma hakkı tanıması ile ilgili bir vize türüdür. İspanya'ya yerleşmek isteyenlerin ve bunu kısa sürede halletmeyi düşünenler için mutlaka değerlendirilmesi gereken bir seçenektir. Ancak yatırım yapma şartı olması ve beraberinde getirdiği mali külfetin birçoğumuz için dezavantaj oluşturduğu da bir gerçek.

2013 yılından beri İspanya'da yürürlükte olan bu uygulama bugüne kadar birçok ülkeden yatırımcı çekti ve İspanya'ya yerleşmek isteyenler için ciddi bir alternatif oldu. İspanya Golden Visa'nın sağladığı avantajları önceki yazımızda ayrıntılı olarak ele almıştık. Dileyenler bu yazımıza da göz atabilirler.

İspanya Golden Visa ile ilgili dikkat çeken istatistikleri sizler için derledik ve en çok dikkat çekenleri aşağıda sıraladık:

  • Bugüne kadar 3140 kişinin başvurduğu İspanya Golden Visa sayesinde İspanya'ya Euro 2.33 Milyar kaynak girişi oldu.

  • Başvuranların %37'sini Çinliler, %27'sini ise Ruslar oluşturdu. Diğer başlıca ülkeler ise Ukrayna, Mısır, Venezuela, Suudi Arabistan, ABD, İran ve Türkiye.

  • Türkiye'den başvuru yapanlara verilen Golden Visa sayısının %2 civarında olduğu tahmin ediliyor. (Yaklaşık 60 başvuran ve aileleri)

  • Kaba bir hesapla 60 başvuran min yatırım tutarı olan Euro 500,000'dan toplam Euro 30 Milyon'luk (TL 170 Milyon) İspanya'da gayrimenkul (veya şirket) satın almış olduğu tahmin ediliyor.

  • İspanya Golden Visa'ların %49'u Catalonia Bölgesi'nde yatırım yapan başvuru sahiplerine verildi. Bunların %44'ü Barcelona'yı, geri kalanı ise Girona ve Tarragona'yı tercih etti.

  • Barcelona'dan sonra en çok yatırım yapılan şehirler %15.6 ile Madrid ve %15.1 ile Malaga.

  • Başvuranların %70'i yatırım olarak gayrimenkul satın almayı tercih ettiler. Geriye kalanlar ise iş yatırımı ve sermaye transferi (şirket satın alma) seçeneklerini kullandılar.

  • Portekiz'in Golden Visa programının İspanya'nınkine göre daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Portekiz Golden Visa uygulamasını İspanya'yla aynı dönemde başlatmasına rağmen, 6369 başvuran ile yaklaşık Euro 4 milyarlık yatırım çekmeyi başardı.

Portekiz ve İspanya gibi Golden Visa programını yürüten Yunanistan ve Malta gibi diğer Avrupa Birliği ülkelerinin uygulamaları hakkında bilgi edinmek için linklere tıklayabilirsiniz.

Son Yazdıklarımız
bottom of page