Amerika | E-2 vizesi ile ilgili tüm sorularınızı yanıtladık
Eğer E-2 ile genel bilginiz yoksa daha önce yayınlanan yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
E2 vizesi başvurusu yapmak için hangi belgeleri sunmam gerekiyor?
Yatırım içi kullanacağınız tutarı hangi yollardan elde ettiğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu tutarın şahsınıza ait olduğunu ve Amerika'da kurduğunuz şirketin faaliyete geçmeye hazır olduğunu da göstermeniz gerekiyor. Bunu göstermek için yapmayı planladığınız işle ilgili internet sitesinin hazır olması, şirket hesaplarının bankalar nezdinde açılmış olması ve kira kontratının imzalanmış olması atabileceğiniz adımlardan birkaçı.
Sunulan belgeler arasında genellikle vergi beyannameleri, banka ekstreleri, yatırım hesapları, alıcı veya satıcılarla yaptığınız iş kontratları, şirket ve işe dair yaptığınız harcamalar yer alıyor. Bunlara ek olarak vize süreniz dolduğunda Amerika'yı terkedeceğinize dair bir belgeyi imzalamanız gerekecek. (Elbette vizenizi süresi dolmadan uzatabilirsiniz.)
E2 vize başvurusu için hangi belgeler gerekli?
DS-160 Formu
DS-156E
Şirkete dair belgeler
İşverenden şirket içindeki konumunuzu ve sizi şirket için vazgeçilmez kılan özelliklerinizi belirten yazı (eğer personel olarak başvuruyorsanız)
Amerika'da yatırım yaptığınızın ispatı (kira kontratı vb)
Eş veya çocuklarla ilgili evlilik cüzdanı veya doğum belgeleri
En az 6 ay geçerli pasaport
Renkli vesikalık fotoğraf (37 x 37mm)
E2 vizesinin başvuru süreci nedir?
Türkiye'de yapılan başvurular genelde 1 ay içinde sonuçlanıyor. Bazı durumlarda ekstra belgeler istenebiliyor dolayısıyla süreç 3 aya kadar uzayabiliyor.
E2 vizesiyle istediğim yerde çalışabilir miyim?
E2 vizesiye ya kendi adınıza çalışabilirsiniz ya da E2 vizesi olan bir işverenin sizin için sponsor olması durumunda yine aynı şirkette çalışabilirsiniz.
E2 vizesiyle Amerika'da ne kadar kalabilirim?
Türkiye'de yapılan başvurularda verilen E2 vizesi genellikle 5 senelik oluyor. Teknik olarak 5x365 gün boyunca Amerika'da kalabilirsiniz. Bu süre içinde istediğiniz kadar Amerika'ya giriş çıkış yapabilirsiniz.
Eşimi ve çocuklarımda E2 vizesinden yararlanabilirler mi?
Eşler ve 21 yaşını doldurmamış çocuklar E2 vizesinden faydalanabilirler. Çocuklar Amerikan okullarına (lise, üniversite vb) öğrenci vizesine ihtiyaç duymadan kaydolabilirler. Çocuklar 21 yaşını doldurduktan sonra sahip oldukları E2 vizeleri geçerliliğini yitirir.
E2 için yatırım bedeli ne olmalı?
Yatırım bedelinin şirket ile ilgili tüm harcamaları karşılayacağından emin olmalısınız:
çalışan giderleri (maaş, vb)
şirket kurulum masrafları vb
kira giderleri vb
işletme sermayesi – genellikle $100,000 civarı
E2 vizesi almak için şirketimde Amerikalı personel bulundurmalı mıyım?
E2 başvurusu yaptığınızda şirket bordrosunda herhangi bir çalışan göstermenize gerek yok. Ancak zaman içinde en az 3-4 çalışanı işe alacağınızı iş planınızda göstermelisiniz.
Home office çalışabilir miyim?
E-2 vizesi başvurusu yaparken iş yeri veya ofis kira kontratı sizin bu konuda ciddi olduğunuzu gösteren önemli belgelerden biridir. Özellikle yatırım bedelinin düşük olduğu durumlarda sanal ofis veya home office E2 vize başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir.
E2 vizemin süresini uzatabilir miyim veya başka bir vize statüsüne geçiş yapabilir miyim?
Evet gerekli formları doldurup istenen belgeleri sunarak uzatım veya geçiş yapmanız mümkün.
E2 vizesi başvurum reddedilirse ne yapmalıyım?
E2 vizesinin en büyük dezavantajı kuracağınız veya devralacağınız işin veya işletmenin vizeniz onayladıktan kısa bir süre sonra faaliyete geçmesi gerekliliğidir. Bu da beraberinde şu riski getiriyor: siz baştan yatırımınızı yaparsanız ancak E2 vizeniz onaylanmazsa maddi açıdan zor durumda kalabilirsiniz. Bu riski azaltmak için E2 vizenizin onaylanmaması durumunda yapacağınız anlaşmaların veya kontratların geçerliliğini yitireceğine dair maddeleri sözleşmelere ekleyebilirsiniz.
E2 vizesi ile ileride Green Card başvurusu yapabilir miyim?
Amerika'ya bir kere E2 vizesiyle giriş yaptıktan sonra Green Card ve Amerikan vatandaşlığı gibi konulara erişiminiz çok daha kolay olacaktır.
Comments