Tayland | Uzun Süreli Tayland Oturma İzni Nasıl Alınır?
Tayland her ne kadar kolay vatandaşlık veren ülkeler arasında yer almasa da sunduğu vize programları ile cazip olmayı sürdürüyor. Yurtdışında yaşamak isteyenlerin mutlaka değerlendirmesi gereken ülkeler arasında yer alan Tayland, uygulamaya koyduğu oturma vizesi programı ile yabancı uyruklulara Tayland'da 20 yıla kadar oturma imkanı tanıyor. Bu programlardan uygun olanı seçmek ise Taylanda yerleşmek isteyenlerin atacakları ilk adımı oluşturuyor.
Tayland Oturma İzni Nasıl Alınır?
Thailand Elite özel yatırım programı, Taylanda yerleşmek isteyenlerin ve bunun için Tayland oturma iznine ihtiyacı olanlara yönelik yürütülen bir vize programıdır ve Tayland Turizm Bakanlığı'nın iştiraki olan Thailand Privilege Card Company Limited (TPC) tarafından yürütülmektedir. Tayland'da yaşamanıza olanak sağlayacak bu vize türüne başvurabilmeniz için "Thailand Elite" üyesi olmanız gerekiyor.
Thailand Elite Dahilinde Uzun Süreli Oturma Vizesi Alabilirsiniz
Thailand Elite dahilinde 7 program bulunuyor. Tayland'a yerleşmek isteyenlerin mutlaka incelemesi gereken bu programların her birinin geçerlilikleri, avantajları ve maliyetleri değişiyor.
En popüler üç tanesini aşağıda sizler için derledik:
1. Elite Ultimate Privilege – Tek sefere mahsus USD 60,000 ve yıllık USD 600 ödeyen 20 yaşını doldurmuş olan adaylar Tayland'da 20 yıl boyunca yaşamaya hak kazanırlar. Bu oturma vizesi istendiği taktirde ileride bir başkasına da devredilebilir.
2. Elite Privilege Access – Ailelere yönelik olarak hazırlanan bu program neticesinde başvuranlara 10 yıllık oturma vizesi veriliyor. Başvuru sahibinin tek sefere mahsus olmak üzere USD 30,000, her aile ferdi için de USD 22,500 ödemesi gerekiyor. Bu başvuruya ebeveynler, üvey ebeveynler, eşler, çocuklar ve üvey çocuklar dahil edilebiliyor. Ödenmesi gereken yıllık bir ücret olmadığı gibi yaş sınırı da bulunmuyor. Bu oturma vizesi başkasına devredilemiyor.
3. Elite Easy Access – Expatler ve iş adamları arasında rağbet gören bu programa başvuru yaptığınızda 5 yıllık oturma vizesi alabiliyorsunuz. Bu vize için tek seferlik USD 15.000 ödenmesi gerekiyor. Yıllık ücret ve yaş sınırı yok. Bu oturma vizesi devredilemiyor fakat istenildiği durumlarda USD 45.000 fark ödenerek Elite Ultimate Privilege programına geçiş yapılabiliyor.
Uzun Süreli Oturma İzni Başvuruları 1 Ay İçerisinde Sonuçlandırılıyor
Taylanda yerleşmek isteyenleri kısa bir değerlendirme süreci bekliyor. Son derece hızlı bir şekilde değerlendirilen başvurular yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlandırılıyor.
TPC, başvuranların kişisel dosyalarını kontrol ettikten sonra 1 hafta içinde onay veriyor. Bazı durumlarda başvuranlardan ek belge istenebiliyor. Bunu takip eden süreçte bir onay mektubu eşliğinde sizden tek seferlik ücreti yatırmanız isteniyor. Bu ücret TPC'ye yatırıldıktan iki hafta sonra oturma vizesi veriliyor.
Vizenizi fiziksel olarak teslim almadan ve Tayland'a varışınızdan 7 gün önce TPC'yi bilgilendirmeniz, Tayland'a giriş yapacağınız havalimanını ve varış saatinizi haber vermeniz gerekiyor. Zira vize(ler)iniz siz Tayland'a giriş yapmadan önce veriliyor.
Vizenizi aldığınızda Tayland'da dilediğiniz süre boyunca kalabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta şu: Tayland'da eğer aralıksız 90 gün kalırsanız bunu TPC'ye bildirmelisiniz.
Tayland Oturum Vizesi Programının Avantajları
Tayland'da birkaç gün, birkaç ay veya oturum vizenizin süresi boyunca kalabilirsiniz ve yurtdışında yaşamanın keyfine zahmetsizce varabilirsiniz.
Vergi Avantajı - Tayland dışında elde ettiğiniz gelir vergiden muaf tutuluyor. Eğer Tayland dışında elde ettiğiniz kazancı bir sonraki vergi yılında Tayland'a getirirseniz vergi de ödemiyorsunuz.
Eğer Tayland'da elde ettiğiniz bir gelir varsa (kira geliri gibi) vergi numarası alarak vergi mükellefi olabilirsiniz. Tayland'da bir yılda 180 günden fazla kalıyorsanız vergi numarası almak için başvuru yapabilirsiniz.
Tayland oturma izni nasıl alınır sorusunu cevaplamaya çalıştığımız yazımızı umarız faydalı bulmuşsunuzdur. Taylanda yerleşmek konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu linke tıklayabilirsiniz.
Comments