Yurtdışına yerleşmeye karar vermeden önce cevaplamanız gereken 10 soru
Hangi ülkenin sizin için daha uygun olduğu ve size daha iyi şartlar sunduğu tamamen geçmişinize ve beklentilerinize göre değişecektir.
Yol haritasını doğru çizebilmek için kendi kendinize cevaplamanız gereken birçok soru var. Bunların arasından derlediğimiz en önemlileri şu şekilde :
Yerleşmeyi düşündüğünüz ülkede daha önce (mesela turist veya öğrenci olarak) hiç bulundunuz mu?
Yerleşmeyi düşündüğünüz ülkeyi tanıyor musunuz? Sağlık, eğitim ve genel yaşam şartları hakkında bilgi sahibi misiniz?
Yerleşmeyi düşündüğünüz ülkenin dilini çok iyi seviyede biliyorsunuz? (Yabancı dil sınavlarında, Toefl, Ielts vb, yüksek puan aldınız mı?)
Çalışan olarak mı yoksa işveren (örnek:girişimci) statüsünde mi yurtdışına gitmek istiyorsunuz?
Eğer çalışan olarak gitmek istiyorsanız eğitim seviyeniz, iş tecrübeniz ve yetenekleriniz yerleşmeyi düşündüğünüz ülkede aranılan düzeyde mi?
Eğer işveren statüsünde gitmek istiyorsanız, yurtdışında kurmayı planladığınız iş ile ilgili yeterli tecrübeniz ve sermayeniz var mı?
Tek başınıza mı yerleşmeyi planlıyorsunuz, ailenizi de yanınızda götürmek istiyor musunuz?
Yaşamayı düşündüğünüz ülkenin veya şehrin iklimi sizin için önemli mi ?
Yerleşmeyi düşündüğünüz ülkede eş, dost, akrabanız veya size yardım edecek tanıdıklarınız var mı?
Yerleşeceğiniz ülkenin vatandaşı olmak planlarınızın arasında var mı?
Buna benzer birçok soruya vereceğiniz içten cevaplar bir insanın hayatında dönüm noktası olabilecek yurtdışına yerleşme kararını en doğru şekilde vermenizi sağlayacaktır. Keza yerleşmeyi düşündüğünüz ülkeye hangi statüde gittiğiniz de önem taşıyor. Mesela Amerika'ya Green Card yoluyla yerleşmek ticari E1 veya E2 vizesiyle yerleşmekten çok farklıdır. Yine Kanada göçmen programı dahilinde Express Entry yoluyla Kanada'ya giriş yapmak, eyalet programlarıyla giriş yapmaya göre farklı avantaj ve dezavantajları beraberinde getirir.
Yaptığımız araştırmalarda Amerika ve Kanada gibi ülkeler sundukları imkanlar ve göçmenlere yönelik olumlu politikaları ile hep öne çıktı. Fakat alternatifler bu ülkelerle sınırlı değil. Avrupa Birliği'nde yer alan bazı ülkeler de son derece cazip fırsatlar sunabiliyor. Bu sebepten ötürü eğer ülke konusunda henüz karar vermediyseniz seçeneklerinizi olabildiğince çok tutun.
Comments